Texas 16/10

Texas is met zijn 1600 km van oost naar west en nog meer van noord naar zuid één van de grootste staten, en met zijn 29 miljoen inwoners ook één van de meest dichtbevolkte staten. De landbouw is nog heel belangrijk. In de veehouderij gaat nog steeds veel geld om. Naast vlees en melk wordt er veel katoen en citroenen geproduceerd. Op het platteland, waar de ‘echte’ Texanen (cowboys) wonen, liggen de weinige faciliteiten ver uit elkaar.

Het diepe zuiden (Arkansas, Louisiana, Mississippi en Alabama) geniet van een warm, mild-tropisch klimaat. De omvang van dit gebied en de bevolkingsdichtheid is vergelijkbaar met die van de staat Texas. De vruchtbare laaglanden langs de Mississippi leverden ooit ’s werelds grootste katoenoogsten. Echter deze arbeidsintensieve industrie draaide op voor het onrecht van de slavernij. Door goedkope import is de ooit welvarende textiel industrie vrijwel verdwenen.

We zijn uitgegaan van een combinatie vakexcursies/toeristische excursies. Wanneer er meer belangstelling is om bedrijven te bezoeken is dat zeker mogelijk en kan het accent wat worden verlegd. Hieronder is het concept programma weergegeven.

Het is ook mogelijk om de reis naar Texas verlengen met een bezoek aan West-Texas. Hier zien we grote bedrijven en feedlots. Wij bieden een verlenging met 4 dagen aan, inclusief vervoer, accommodatie en reisbegeleiding. Meerkosten bedragen ongeveer € 800,- p.p. Graag bij opgave direct vermelden, in verband met te boeken vliegtickets.

Vertrekdatum: 16/10/2024
Aantal dagen: 12
Soort: Vliegreis
Prijs: €3350*

Woensdag 16 oktober
Vertrek in de loop van de dag met tussenstop naar Dallas (Texas, USA). Aankomst in de namiddag. We overnachten in de omgeving van Dallas

Donderdag 17 oktober
In de omgeving van Stephenville zijn diverse Nederlandse boeren te vinden. We zullen er twee bezoeken. We overnachten in dit gebied.

Vrijdag 18 oktober
We reizen naar Houston. Het is één van de belangrijkste havensteden van de USA. Hier bezoeken we Space Center Houston. Hier kunt u ruimtehelmen proberen, een maansteen aanraken en een echt ruimteschip bekijken. Daarnaast kunt u een rondleiding in het nog in gebruik zijnde controlecentrum krijgen. Overnachting in de omgeving van Houston.

Zaterdag 19 oktober
We komen in de staat Louisiana, bekend om zijn exotische landschap van bayous en moerassen, de voormalige plantagehuizen, de jazz en het lekkere eten. In deze staat vinden we akkerbouwbedrijven met voornamelijk katoen, rijst, maïs en sojabonen. De veehouderijbedrijven hebben voornamelijk vleesvee en er zijn enkele bedrijven met melkvee. Overnachting tussen Baton Rouge en New Orleans.

Zondag 20 oktober
Vandaag bezoeken we de stad van de storm Katrina, nl. New Orleans. Vandaag volgen we de zogenaamde “Plantation Alley”, de weg tussen Baton Rouge en New Orleans. Ooit lagen er zo’n 350 landgoederen; nu zijn er nog 40 van over, waarvan 10 voor het publiek toegankelijk zijn. In dit gebied zijn veel katoenvelden te zien. We zullen in New Orleans nog steeds wijken zien met ingestorte huizen. Het oude centrum is zeker het bezichtigen waard. We komen in o.a. French Quarter. Met de radarboot gaan we op de Mississippi varen en genieten van het spectaculaire uitzicht. Overnachting in hetzelfde hotel.

Maandag 21 oktober
Vanaf Baton Rouge gaan we in noordelijke richting naar Memphis. In Natchez bezoeken we een wijnbedrijf.

Dinsdag 22 oktober
Verder ten oosten van de Mississippi komen we in schraal heuvelgebied. Onderweg bezoeken we een plaats waar we meer te weten komen over de burgeroorlog. We rijden naar Memphis (staat Tennessee). Deze stad wordt geassocieerd met Dr. Martin Luther King en Elvis Presley. Overnachting in de omgeving van Memphis.

Woensdag 23 oktober
Het National Civil Rights Museum is het voormalige Lorraine motel waar Martin Luther King op 4 april 1968 werd vermoord. Kamer 306, met buiten voor het raam een gedenkkrans, is bewaard in de staat van die dag.

Daarnaast is er Graceland van Elvis Presley. Hij kocht dit landgoed op 22-jarige leeftijd en woonde er tot zijn dood in 1977. We bekijken het huis en de tuin, waar Elvis ligt begraven. In Memphis komen we in Beale Street en kunnen we genieten van country en western muziek. Overnachting in hetzelfde hotel.

Donderdag 24 oktober
Vanuit Memphis komen we in de staat Arkansas. Ook in deze staat worden veel sojabonen, maïs, rijst en katoen verbouwd. In deze staat zijn weinig melkveebedrijven. Onderweg zullen we een bedrijf bezoeken. Ten zuidwesten van Little Rock (hoofdstad van Arkansas) ligt Hot Springs National Park. In deze prachtige omgeving kunnen we de voeten even in dit heilzame water dompelen. Een mooie rit naar de top van Hot Springs Mountain brengt u bij een uitkijktoren, met een prachtig uitzicht over o.a. de Ouachita Mountains. Overnachting ten zuiden van Hot Springs.

Vrijdag 25 oktober
Vandaag reizen we terug naar Texas, de staat van de cowboys en olie. In deze staat is de landbouw belangrijk, maar daarnaast hebben industrieën zoals Texas Instruments, Dell computers en NASA veel rijkdom gebracht.

Texas Longhorn

Zaterdag 26 oktober
Vandaag bezichtigen we de stad Dallas. We zien de plek waar John F. Kennedy is vermoord. Dallas was een belangrijke katoenstad, maar sinds 1930 is olie belangrijk geworden. Overnachting inde omgeving van Dallas.

Dallas

Normale reis:
Zondag 27 oktober
Vanochtend pakken we onze koffers/tassen. In de loop van de ochtend vertrekken we naar de luchthaven Dallas/Fort Worth. Rond de middag vertrekken we richting Amsterdam.

Maandag 28 oktober
In de loop van de ochtend komen we aan op Schiphol.

Verlengde reis:
Zondag 27 oktober
We reizen naar Lubbock (500 km). Overnachting in dit gebied.

Maandag 28 oktober
In dit gebied bevinden zich grote melkveebedrijven waarvan we er zeker 1 zullen gaan bezoeken.

Dinsdag 29 oktober
In dit gebied bezoeken we een melkveebedrijf bij Amarillo en een grote feed lot bij Hereford. Overnachting in dit gebied.

Woensdag 30 oktober
Via Wichita Falls reizen we terug naar Dallas/Fort Worth. Overnachting ten oosten van Wichita Falls.

Wichita Falls

Donderdag 31 oktober
In de loop van de middag vertrekt onze vlucht.

Vrijdag 1 november
In de loop van de ochtend komen we aan.

Bij deze reis zijn inbegrepen:

  • vliegtickets naar Dallas en v.v.
  • vervoer per touringcar
  • alle maaltijden
  • overnachtingen (op basis van 2-persoonskamer)
  • excursies (zoals in het programma genoemd)
  • reisleiding

*De reissom bedraagt per persoon € 3350,- bij 40-48 deelnemers en € 3500,- bij 30-39 deelnemers (exclusief verzekeringen). De toeslag 1-persoonskamer is € 50,- per overnachting. Deze prijzen gelden tot 31 mei 2024.
Als u de reis wilt verlengen met een bezoek aan West-Texas, kost dat ongeveer € 800,- p.p. Graag bij opgave direct vermelden, in verband met te boeken vliegtickets.