Noorwegen 23/6

In Denemarken is de akkerbouw vooral te vinden op de eilanden in het oosten van het land. Dit zien we op de heenreis. Veehouderij treffen we vooral op Jutland aan. Hier komen we door tijdens onze terugreis. Denemarken heeft 5 miljoen inwoners en een afwisselend landschap.

Het koninkrijk Zweden met zo’n 9 miljoen inwoners, ligt centraal in Scandinavië en is één van de EU-partners (zonder Euro). De oppervlakte is 13x Nederland. 50% van het land bestaat uit bos, 30% uit woeste gronden, 10% cultuurgrond en 10% uit meren. Landbouw treffen we vooral aan in het zuiden van Zweden en rond Göteborg aan de westkust.

Noorwegen heeft ruim 4 miljoen inwoners, hiervan woont tweederde in de steden. Nergens in Europa vinden we nog een dergelijk onbedorven, afwisselend en vaak intens stil landschap. De natuur is schitterend in dit land. Er zijn imposante fjorden, enorme gletsjers en talloze watervallen te bewonderen. In de zomer zijn de dagen hier extra lang en kunnen we dus veel zien. De veehouderijbedrijven in Noorwegen zijn, vergeleken met Nederland, klein. Slechts 2,9 procent van het totale Noorse landoppervlak is in gebruik als bouwland. Sommige bedrijven zitten aan de rand van de fjorden en hebben vaak een kleine oppervlakte cultuurgrond. In Noorwegen treffen we veel het Noorse Rode melkvee aan. Over het algemeen zal het er meer bewolkt zijn. In de zomer zijn de temperaturen iets lager dan in Nederland.

Noorse koeien

Vertrekdatum: 23/06/2018
Aantal dagen: 9
Soort: Busreis
Prijs: €1190*

Voorlopig programma

Zaterdag 23 juni
Vandaag vertrekken we met de bus vanaf opstapplaatsen naar Zuid-Denemarken. Hier bezoeken we een bedrijf en overnachten in hotel Fjelsted Skov Kro bij Odense.

Øresund Brug tussen Denemarken en Zweden

Zondag 24 juni
Vandaag bezoeken we een bedrijf in het zuiden van Zweden. Verder genieten we van de prachtige westkust van Zweden tussen Angelholm en Båstad. Diner en overnachting in het Good Morning Hotel in Halmstad.

Maandag 25 juni
We benaderen een houtverwerkingsbedrijf in Varberg voor een excursie. Vanmiddag bezoeken we Göteborg en reizen we door naar de Noorse grens. Diner en overnachting in het Scandic City hotel in Frederikstad.
Vanavond komen er nog een aantal mensen bij die ervoor hebben gekozen om met het vliegtuig naar Oslo te reizen.

Dinsdag 26 juni
We brengen een bezoek aan Oslo en zien onder andere het Vigelund beeldenpark. We reizen in noordelijke richting naar een wintersportgebied. Onderweg bezoeken we een veehouderijbedrijf. We verblijven in hotel Liatoppen in Ål. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht.

Vigelund Park in Oslo

Woensdag 27 juni
Deze dag staat in het teken van machtige bergen, watervallen, vruchtbare dalen, en spectaculaire fjorden. Onderweg genieten we van de imposante natuur. Vandaag maken we een boottocht op het prachtige Sognefjord. Dit fjord komt ruim 200 km het land in en heeft granieten wanden (bergen) van meer dan 1000 meter hoog. Ook komen we in een zijtak namelijk het mooie Naerofjord. Onze vaarroute loopt van Laerdal naar Gudvangen. We komen met de bus door de langste tunnel van Noorwegen. We gaan naar Bergen voor diner en overnachting in Magic Hotel Solheimsviken.

Sognefjord

Donderdag 28 juni

Vanochtend komen we in Bergen. We bezoeken we de oude stad met de haven. Als het helder is krijgen we een prachtig uitzicht op de stad. We reizen een stuk langs de westkust naar beneden. Zo mogelijk bezoeken we een bedrijf met fruitteelt. We gaan naar Stavanger voor diner een overnachting in Hotel St. Svithun.

Bergen

Vrijdag 29 juni
Er is gelegenheid om de indrukwekkende rots de Preekstoel te zien of zelfs om te beklimmen. Vanmiddag reizen we verder naar het zuiden richting Kristiansand. We overnachten in Hamresanden. Dit is accommodatie die door Kees Verkerk en is opgezet. We vragen Kees Verkerk om op zijn piano te spelen tijdens het diner.

De Preekstoel

Zaterdag 30 juni
We maken vanuit Kristiansand de overtocht Hirsthals. In Denemarken bezoeken we een bedrijf en reizen door naar Kolding voor diner en overnachting in hotel Saxildhus.

Zondag 1 juli
We benaderen de familie Cornelissen in Rødekro voor een bezoek aan hun bedrijf. Vanmiddag reizen terug naar Nederland. Afscheidsdiner in Duitsland.

Bij deze reis zijn inbegrepen:

  • vervoer per luxe touringcar
  • overtochten zoals genoemd
  • 8 overnachtingen (2 pers.kamer douche/wc)
  • alle maaltijden (excl. drankjes)
  • excursies zoals genoemd (3x melkvee, 1x akkerbouw, 1x fruitteelt)
  • reisleiding

* Deze 9-daagse busreis kost € 1190,- pp bij minimaal 40 deelnemers, € 1280,- pp bij 30 – 39 deelnemers en € 1370,- pp bij 24 – 29 deelnemers.

U kunt er ook voor kiezen om op 25 juni ’s avonds vanaf Amsterdam naar Oslo te vliegen. Dan volgt u het programma vanaf Oslo zoals is vermeld. De reissom blijft gelijk. Zie hiervoor het programma Noorwegen Vliegreis.