Nieuw-Zeeland 15/11

Deze reis is volgeboekt.

Nieuw-Zeeland ligt aan de andere kant van de wereld. Het bestaat uit het Noordereiland, waar het economische zwaartepunt ligt, en het Zuidereiland, met de zuidelijke Alpen en veel schapen. Elk eiland heeft een lengte van ongeveer 1.000 km. Rundveehouderij, herten en kiwi’s vinden we vooral op het Noordereiland. In de loop der jaren zijn veel Nederlanders naar dit gebied geëmigreerd. Jonge landgenoten zagen kans om een bedrijf op te bouwen, na eerst een periode als share-milker op een bedrijf te werken.

In november 2023 is er een studiereis naar Nieuw-Zeeland gepland, waar het dan voorjaar is. Het zijn de zuivere lucht, de uitgestrektheid en de fascinerende natuur, die de reis tot een onvergetelijke ervaring maken. Tijdens de reis zullen we kennis maken met de Nieuw-Zeelandse landbouw. Maar er is ook volop gelegenheid om te genieten van de bewonderenswaardige omgeving. Zeker wanneer het al langer de bedoeling is om dit deel van de wereld te bezoeken, is dit een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met de Nieuw-Zeelanders en hun leefgewoonten.
Vooral het eerste deel van de reis zullen we excursies maken naar bedrijven en instellingen. Daarna maken we de oversteek naar het Zuidereiland, dat veel ruiger is. Het concept programma is hieronder weergegeven.

Vertrekdatum: 15/11/2023
Aantal dagen: 18
Soort: Vliegreis
Prijs: €4680*

Voorlopig programma

Woensdag 15 november
Vertrek rond de middag vanaf Amsterdam met tussenstop reizen we naar Auckland.

Vrijdag 17 november
Het is ochtend (17/11) als we in Auckland aankomen. We brengen eerst een bezoek aan de mooie stad Auckland en rijden daarna richting Hamilton. Onderweg zal een bedrijf worden bezocht. We overnachten in de omgeving van Hamilton.

Auckland

Zaterdag 18 november
In de streek van Hamilton treffen we ook verschillende Nederlandse emigranten aan, waarvan we er enkelen bezoeken. We reizen door naar Matamata, waar zich veel Nederlanders bevinden. We zullen hier een kleine waterval bekijken.

Zondag 19 november
We komen vandaag in Rotorua, waar we volop ‘bubbels’ en vulkanische activiteit aantreffen. In dit gebied vinden we ook Maori museum. De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Zij geven hier ook dansvoorstellingen.

Champagne Pool in Rotorua

Maandag 20 november
We reizen langs Lake Taupo (een blauw meer in een mooi landschap) naar Mount Ruapehu in het Tungariro National Park. De bergtoppen zijn nog met sneeuw bedekt. Hier zullen we een wandeltocht maken. Stevige wandelschoenen komen goed van pas.

Mount Ruapehu

Dinsdag 21 november
In Palmerston North ligt de Landbouw Universiteit met onderzoeksbedrijven voor melkvee en schapen. Ook de voorlichtingsdienst DSIR is hier gevestigd. In dit gebied zijn ook bedrijven met aardappelen. Overnachting is bij Palmerston North.

Woensdag 22 november
We reizen door naar Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. We zien o.a. de House of Parliament in Moles-worth Street en het Maritime Museum op Queen’s Wharf. Vanaf Tinakori Hill ziet men de haven, het Miramar Peninsula (schiereiland), Mount Victaria en soms zelfs de Kaikuora’s (bergketen) op het Zuidereiland.

Wellington

Donderdag 23 november
Op de overtocht naar Picton vaart de veerboot lange tijd door de schilderachtige Marlborough Sounds (zee-engten). Picton is een klein druk haventje. In dit gebied vinden we veel wijnmakerijen.

Marlborough Sounds

Vrijdag 24 november
We reizen via Nelson naar Westport. De route langs de westkust van het Zuidereiland is fascinerend.

Zaterdag 25 november
Via Greymouth komen we bij de Franz Josef en de Fox Glacier. Als we 2 uur lopen, kunnen we in de sneeuw zijn.

Fox Glacier

Zondag 26 november
Via Haast Pass gaan we richting Queenstown. We overnachten in deze omgeving.

Maandag 27 november
Vandaag verblijven we in de omgeving van Queenstown. Hier is het centrum van veel toeristische activiteiten op het Zuidereiland. Bungy Jumping, Rafting, Jetboats en uitgaansmogelijkheden zijn er volop.

Dinsdag 28 november
We reizen naar het zuiden om een boottocht te maken op de Milford sound, een prachtig fjord.

Milford Sound

Woensdag 29 november
Vandaag zullen we een bedrijf van Nederlanders in Southland bezoeken, dit is richting Invercargill. In dit gebied zijn de afgelopen jaren veel schapenbedrijven omgezet in melkveehouderij.

Donderdag 30 november
We reizen vandaag naar de omgeving van Christchurch voor overnachting. Onderweg bezoeken we een ‘Deer Farm’ of een akkerbouwbedrijf. Christchurch wordt wel ‘de meest Engelse stad buiten Engeland’ genoemd. Tijdens de aardbeving van 22 februari 2011, is er heel veel van het oude centrum verwoest.

Christchurch na de aardbeving

Vrijdag 1 december
Vanmorgen hebben we eventueel nog tijd om wat inkopen te doen voor het thuisfront. Vandaag vertrekken we weer vanaf Christchurch via Auckland naar Nederland.

Zaterdag 2 december
Aankomst in Nederland.

Bij deze reis zijn inbegrepen:

  • vliegtickets Amsterdam-Auckland, Christchurch – Amsterdam v.v.
  • vervoer per bus
  • overtocht Wellington-Picton
  • alle maaltijden (picknick lunches) en overnachtingen
  • toegangsbewijzen en reisleiding

*De reissom bedraagt per persoon € 4680,- bij minimaal 40 deelnemers en € 4880,- bij 30 – 39 deelnemers (excl. verzekeringen).